Restaurimi e bëri tarifën e hyrjes për Kullën Eifel më të shtrenjtë me 20 për qind

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 27 Maj, 2024 20:09

Restaurimi e bëri tarifën e hyrjes për Kullën Eifel më të shtrenjtë me 20 për qind

Këshilli i qytetit të Parisit ka rritur çmimin e hyrjes në Kullën Eifel për të mbledhur më shumë para për restaurimin e kullës, pasi kompania që operon këtë ndërtesë të famshme arkitekturore po humbet nga muaji i ardhshëm, biletat për të rriturit do të jenë 20 % më e shtrenjtë.


Për të marrë ashensorin në majë të kullës, vizitorët tani paguajnë 29,40 euro, por nga 17 qershori do t’u kushtojë 35,30 euro. Këshilli i Qytetit të Parisit mbështeti gjithashtu rikapitalizimin e operatorit të Kullës Eiffel, Sete, dhe uli tarifën vjetore që i ngarkon operatorit për të drejtuar kullën.

Kompania Sete ka qenë në telashe financiare që nga pandemia e Covid-19 që pa numrin e turistëve që vizituan kullën dhe ranë të ardhurat me 120 milionë euro në 2020 dhe 2021. Vitin e kaluar, numri i vizitorëve u rrit në gati 6 milionë, pasi ra në vetëm 1.5 milionë në 2020. Kostot e larta të rinovimit dhe grevat e fundit që bllokuan qytetin ishin një goditje e fortë për situatën financiare të kompanisë.

Autori i kullës, arkitekti Gustave Eiffel pas ndërtimit të kullës në 1889 rekomandoi që ajo të rilyhej çdo 7 vjet për të shmangur ndryshkjen e saj. Deri më tani ajo është rilyer 19 herë dhe që nga viti 2010, kulla 300 metra e lartë nuk është lyer plotësisht.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 27 Maj, 2024 20:09