Studim i ri novator: Ky virus bimor mund të parandalojë potencialisht kancerin nga metastaza te njerëzit

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 27 Maj, 2024 20:00

Studim i ri novator: Ky virus bimor mund të parandalojë potencialisht kancerin nga metastaza te njerëzit

Një studim i ri novator zbulon se një virus që infekton bimë të tilla si bizele me sy të zi (Vigna unguiculata) mund të pengojë kancerin metastatik te njerëzit.

Shkencëtarët nga Universiteti i Kalifornisë, San Diego, zbuluan se nanogrimcat e virusit të mozaikut të bizeleve me sy të zi, rritën shkallën e mbijetesës dhe frenuan rritjen e tumorit te minjtë me kancer të gjirit, zorrës së trashë dhe vezoreve.

Virusi i mozaikut të bizeles me sy të zi nuk sulmon drejtpërdrejt qelizat e kancerit. Në vend të kësaj, funksionon si imunoterapia, duke stimuluar sistemin imunitar për të synuar dhe shkatërruar qelizat e kancerit.

Nicole Steinmetz , një nanoinxhiniere nga Universiteti i Kalifornisë, San Diego, udhëhoqi kërkimin e ri mbi këto nanogrimca virale si imunomodulues. Ky hulumtim u botua në revistën “Advanced Science” .

Eksperimentet e mëparshme kanë treguar se injektimi i këtyre nanogrimcave në tumore mund të shkaktojë një përgjigje imune, duke parandaluar përhapjen dhe rikthimin e kancerit. Një studim i fundit ka treguar se shpërndarja sistematike e këtyre nanogrimcave mund të parandalojë gjithashtu metastazat dhe të përmirësojë shkallën e mbijetesës në lloje të ndryshme të kancerit.

Parandalim, jo ​​kurim

“Këtu nuk trajtojmë tumoret ekzistuese apo sëmundjet metastatike, por parandalojmë shfaqjen e tyre. Ne ofrojmë trajtim sistematik për të eliminuar sëmundjen para se të formohen dhe qetësohen metastazat”, shpjegon Steinmetz.

Hulumtimi përfshinte rritjen e bimëve të bizeleve me sy të zi në laborator dhe infektimin e tyre me virusin e mozaikut të bizeleve me sy të zi. Ai proces prodhoi miliona kopje të virusit, duke krijuar nanogrimca të përshtatshme për aplikim pa modifikim. Ata më pas u injektuan te minjtë, të cilët më vonë u ekspozuan ndaj tumoreve metastatike. Minjtë e trajtuar me nanogrimca treguan rritje të reduktuar të tumorit dhe rritje të mbijetesës në krahasim me minjtë e patrajtuar.

Edhe pas heqjes kirurgjikale të tumorit, minjtë e trajtuar performuan më mirë, duke theksuar potencialin e nanogrimcave në parandalimin e sëmundjeve të mbetura dhe metastazave.

“Edhe nëse kryeni operacion për të hequr tumorin, asnjë operacion nuk është i përsosur dhe metastazat do të rriten nëse nuk ofrohet trajtim shtesë. Këtu ne përdorim nanogrimcat tona të virusit bimor pas operacionit për të stimuluar sistemin imunitar për të luftuar çdo sëmundje të mbetur për të parandaluar përhapjen metastatike të qelizave tumorale qarkulluese. Ne zbuluam se funksionon shumë, shumë mirë!”, theksoi Steinmetz.

Megjithëse rezultatet e marra te minjtë janë premtuese, nevojiten kërkime të mëtejshme për të përcaktuar nëse efekte të ngjashme mund të arrihen te njerëzit. Shkencëtarët tani planifikojnë të hetojnë mekanizmat themelorë dhe të vlerësojnë sigurinë në kafshë të tjera, me qëllimin e sprovave klinike të ardhshme te njerëzit.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 27 Maj, 2024 20:00