10 gjërat që prindërit nuk duhet t’u thonë kurrë fëmijëve të tyre

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 28 Maj, 2024 19:40

10 gjërat që prindërit nuk duhet t’u thonë kurrë fëmijëve të tyre

Fjalët kanë një ndikim të madh në zhvillimin psikologjik të fëmijës dhe për këtë arsye është e rëndësishme të keni kujdes se çfarë i thuhet. Fatkeqësisht, shumë prindër nuk janë të vetëdijshëm për këtë ose janë shumë egoistë për të parë se si ndikon kjo tek fëmijët e tyre.

Komentet për peshën duhet të shmangen, pavarësisht nëse është vajzë apo djalë, sepse kjo ndikon shumë keq në vetëbesimin e tyre. Ata duhet të lejohen të bëjnë gabime dhe të bëjnë zgjedhjet e tyre, pasi kështu mësojnë dhe forcojnë vetëdijen e tyre. Nëse vazhdon t’u thuash atyre se janë të zgjuar, në fakt është kundërproduktive për ta, thotë Dr. Tovah Klein nga Qendra Barnard për Zhvillimin e Fëmijëve në Nju Jork.

Ajo ka veçuar 10 gjëra që nuk duhet t’u thoni kurrë fëmijëve tuaj:

“Nuk është bërë kështu, më lejoni t’ju tregoj”

Fëmijët duhet të përjetojnë gabime dhe dështime, sepse ata mësojnë prej tyre. Por nëse prindërit e bëjnë punën për ta sepse ata e dinë më mirë dhe do ta bëjnë më mirë, atëherë ata në fakt po i dërgojnë fëmijës një mesazh se janë të paaftë. Kjo lloj marrëdhënie krijon një fëmijë të pasigurt, i cili më vonë do të ketë probleme me vetëvlerësimin.

“Ti je budalla”

Fëmijët duhet të lejohen të shprehin emocionet e tyre dhe ajo që u duket budallaqe prindërve është një mënyrë për të njohur veten dhe botën. Për shembull, nëse një fëmijë vendos të zgjedhë se çfarë do të veshë në kopsht dhe ky kombinim është i pazakontë, duhet ta lini të shkojë.

Atëherë ata thjesht do të përjetojnë reagimet e fëmijëve dhe të rriturve të tjerë dhe do të mësojnë diçka prej tyre. Nuk ka nevojë ta frenoni duke thënë se ajo që po bën ose dëshiron të bëjë është marrëzi.

“Ti je kaq i turpshëm”

Një tjetër lloj poshtërimi që prindërit e bëjnë pa vetëdije. Kur një fëmijë kritikohet se është i turpshëm ose jo i turpshëm, ai ndihet i pakëndshëm sepse mendon se ka diçka që nuk shkon me të.

Fëmijët kanë personalitete të ndryshme njësoj si të rriturit dhe nuk ka kuptim të përpiqeni t’i bëni ata në diçka që nuk janë. Është më mirë të përpiqeni me delikatesë ta ndihmoni të lirohet pak, ndoshta përmes një loje, një shakaje…

“Mos qaj. Nuk ka arsye për të”

T’i thuash një fëmije të pushojë së qari kur është i mërzitur, edhe nëse qan pa arsye, është shumë poshtëruese për të.

“Nëse një fëmijë është i mërzitur, atëherë ai është vërtet i mërzitur dhe ka nevojë për simpati dhe dikë që ta ndihmojë të qetësohet”, shpjegoi Dr. Klein.

“Djemtë e mëdhenj nuk qajnë”

Stereotipet gjinore fillojnë që në moshë shumë të hershme, kështu që prindërit (sidomos baballarët) shpesh u thonë djemve të tyre se djemtë nuk qajnë. Në këtë mënyrë ata vetëm i detyrojnë të shtypin ndjenjat e tyre, gjë që nuk mund të jetë e mirë për zhvillimin e tyre psikologjik. Është si t’u thuash fëmijëve tuaj “nuk është mirë të kesh ndjenja”.

“Shiko sa e bukur je! je shume e bukur”

Një tjetër stereotip që është ngulitur në mendjet e shumë vajzave që në moshë të re – gjëja më e rëndësishme është që ju jeni e bukur. Prindërit (kryesisht nënat e bëjnë këtë) në fakt shfryjnë disa nga zhgënjimet e tyre përmes një prindërimi të tillë. Ndoshta si fëmijë dhe gjatë gjithë jetës së tyre ata ndiheshin jo mjaftueshëm të bukur, nuk kishin mjaftueshëm veshje moderne… dhe e gjithë kjo ishte shumë traumatike për ta.

Është e pashëndetshme t’u impononi fëmijëve tuaj dëshirat tuaja të paplotësuara dhe të prisni që ata të jetojnë ashtu siç dëshironin prindërit e tyre. Përveç kësaj, t’u mësosh atyre se të jesh e bukur është gjëja më e rëndësishme dhe të gjykosh njerëzit në bazë të asaj që veshin është një mënyrë shumë e cekët e të menduarit.

“Nuk është shumë e bukur, nuk ju shkon”

Kur një fëmijë zgjedh, për shembull, rroba në një dyqan, ai do të zgjedhë diçka që i përshtatet personalitetit të tij. Ekziston një thënie e famshme që shijet nuk diskutohen, dhe veçanërisht nuk u imponohen njerëzve të tjerë, përfshirë fëmijët. Do të lëndonte një të rritur, por jo një fëmijë. Imponimi i tij dërgon vetëm mesazhin se duhet të dukeni në një mënyrë të caktuar, të përshtateni me disa standarde dhe se ajo që i pëlqen fëmijës është e gabuar dhe jonormale.

“A jeni i sigurt që dëshironi ta hani atë?” Është e majme”

Është e frikshme të dëgjosh prindërit që u thonë fëmijëve të tyre se janë të trashë. Është një goditje e tmerrshme për vetëvlerësimin e tyre. Përveç kësaj, fëmija më së shumti bën atë që i lejojnë prindërit e tij – pra ha atë që i serviret dhe kopjon zakonet e tyre. Ata janë aktivë nëse edhe prindërit e tyre janë aktivë…

Nëse mendojnë se fëmija i tyre është mbipeshë, prindërit duhet ta trajtojnë atë në mënyrë që fëmija të mos ndihet keq. Ai duhet të ndryshojë dietën e tij “në heshtje”, të prezantojë ushqime të shëndetshme dhe të eliminojë ato të pashëndetshme. Gjithashtu, më shumë aktivitete sportive familjare, shëtitje, udhëtime në natyrë do të ndihmojnë…

“Ti je kaq i zgjuar”

Është mirë që fëmijës ta kuptojë se është i zgjuar, por ta theksosh si gjënë më të rëndësishme në jetë është gabim. Një fëmijë, të cilit prindërit i thonë vazhdimisht se është i zgjuar, në fakt humbet motivimin për të mësuar më tej, sepse mendon se di gjithçka. Njeriu mëson sa është gjallë dhe ende nuk di shumë – ky është mesazhi që prindërit duhet ta rrënjosin në mendjen e fëmijëve të tyre.

“Me të vërtetë më zhgënjeu”

Të detyrosh një fëmijë të ndihet fajtor është diçka që fatkeqësisht është rreth nesh. Nëse fëmija e di që ka bërë një budallallëk dhe ndihet keq për këtë, pse ta theksoni dhe ta poshtëroni edhe më shumë. Ne të gjithë bëjmë gabime, përfshirë fëmijët. Dhe ata mësojnë nga gabimet e tyre.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 28 Maj, 2024 19:40