Stoltenberg: NATO duhet t’i tregojë Putinit se nuk do ta mposhtë Ukrainën

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 28 Maj, 2024 22:55

Stoltenberg: NATO duhet t’i tregojë Putinit se nuk do ta mposhtë Ukrainën

Nuk ka shenja se Putini dëshiron t’i japë fund luftës kundër Ukrainës, përkundrazi, forcat ruse po rriten.

Sipas një korrespondenti të Ukrinform, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg e tha këtë përpara një takimi të Këshillit të Punëve të Jashtme të BE-së në formatin e ministrave të mbrojtjes në Bruksel të martën.

“Kjo luftë mund të përfundojë nesër nëse qeveria, vendi që filloi luftën, presidenti Putin, ndalon të sulmojë Ukrainën. Sfida është se ne nuk shohim asnjë shenjë se Presidenti Putin, Rusia, po planifikon t’i japë fund kësaj lufte. Përkundrazi, ne po shohim se ata po përparojnë”, tha Stoltenberg, duke komentuar deklaratat e Putinit për bisedimet e paqes.

Ai shtoi se “u takon ukrainasve të vendosin se cilat janë kushtet e pranueshme për një marrëveshje.”

“Ajo që ne dimë si aleatë të NATO-s është se ajo që ndodh rreth tryezës së bisedimeve është e lidhur ngushtë me forcën në fushën e betejës.

Pra, nëse duam një zgjidhje të negociuar ku Rusia pranon që Ukraina duhet të mbizotërojë si një komb sovran i pavarur në Evropë, atëherë e vetmja mënyrë për të arritur atje është t’i japësh mbështetje ushtarake Ukrainës në mënyrë që ata t’i demonstrojnë Presidentit Putin se ai nuk do të fitojë në fushën e betejës. Ai nuk do të marrë kontrollin mbi Ukrainën duke përdorur forcën ushtarake, por duhet të ulet dhe të pranojë Ukrainën e pavarur sovrane edhe në të ardhmen”, tha Stoltenberg

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 28 Maj, 2024 22:55