Gashi, Mickoski, Platforma e Tiranës dhe “kushtetutmbrojtësit”

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 29 Maj, 2024 20:17

Gashi, Mickoski, Platforma e Tiranës dhe “kushtetutmbrojtësit”

Nga Ivon Veliçkovski

  1. Më 27 prill 2017, zgjedhja e Xhaferit për kryetar të Kuvendit është shfrytëzuar nga anëtarët e VMRO-DPMNE-së për të depërtuar në Kuvend dhe për të penguar zgjedhjen demokratike të organeve qeveritare. Më 28 maj 2024, Gashi u zgjodh kryetar i Kuvendit me votat e VMRO-DPMNE-së. Gjëja e fundit që VMRO-DPMNE-ja do të dëshironte të kujtohet sot është ajo se ishte e “vëzhguar” nga “kalimtari” Zhivaleviq kur i tërhoqën zvarrë mbështetësit e tyre. Ndoshta me të drejtë tani po pyesin se për çfarë në fakt hynë në Parlament, për pak sa nuk e vranë Selën dhe për interesat e kujt?
  2. “Platforma e Tiranës” për bllokun VMRO-DPMNE në vitin 2017 ishte një hyrje drejt “Shqiptarizimit e Maqedonisë”. Rregullimi ligjor i përdorimit të gjuhës shqipe u shpall më pas “tradhti”. 7 vite më vonë, Gashi e dha deklaratën për kryerjen e detyrës për të cilën u zgjodh nga VMRO-DPMNE në gjuhën shqipe, dhe maqedonasit janë ende maqedonas dhe shqiptarët janë ende shqiptarë.
  3. Me miratimin e Marrëveshjes së Prespës u shtua edhe emri i shtetit. VMRO-DPMNE e hodhi poshtë marrëveshjen dhe… mori pjesë në të gjitha zgjedhjet e ardhshme duke konkurruar me zyrtarë nga Maqedonia e Veriut. Tani ai vazhdon me “kurrë E Veriut me Ali Express” reduktuar në “asnjëherë verbalisht, vetëm me shkrim… deri herën tjetër”.
  4. Mungesa e parimit politik që fshihet pas “moralit” është tashmë në “bandazh”. “Fletët e fikut” (emri, gjuha, identiteti) tashmë kanë rënë pasi Siljanovska-Davkova filloi të arsyetohet se “nuk e shqiptoj ‘Severna’, por e firmos atë”, dhe Apasievi nuk ka paraqitur propozim për ndërprerjen e Marrëveshjes së Prespës. Mickoski e di: Moszbatimi i Marrëveshjes së Prespës dhe shpërfillja e Marrëveshjes së Sofjes janë në dispozicion të tij deri në konstituimin e Komisionit të ri Evropian. Sundimi problematik i ligjit dhe korrupsioni që fshihen pas frenimit të integrimit evropian të Maqedonisë së Veriut me politikat e mëparshme partiake do ta reduktojnë atë në qeverinë e mëparshme. Opozita e sotme.
  5. Duke heshtur për të gjitha këto në seancën konstituive parlamentare, LSDM bëhet paterica e qeverisë që nuk do të luftojë kundër korrupsionit dhe mungesës së sundimit të ligjit që e mbajnë Maqedoninë e Veriut jashtë BE-së dhe në rangun e një pjese formale të NATO-s. Këmbëngulja e asaj që është e dobishme për kombin dhe Republikën është e nevojshme. Për të filluar me ata që nuk mund të shantazhohen. Dhe kështu të lirë në fjalë, ide dhe veprime. Përfshirë edhe në formate të reja.
Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 29 Maj, 2024 20:17