Lansohet në hapësirë sateliti që do të studiojë retë dhe klimën

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 29 Maj, 2024 20:12

Lansohet në hapësirë sateliti që do të studiojë retë dhe klimën

Një satelit i sofistikuar i përbashkët evropiano-japonez është lëshuar për të matur se si retë ndikojnë në klimën, shkruan BBC.

Disa re të nivelit të ulët dihet se ftohin planetin, të tjerat në lartësi të mëdha do të veprojnë si një batanije.

Misioni Earthcare do të përdorë një laser dhe një radar për të hetuar atmosferën për të parë saktësisht se ku qëndron ekuilibri.

Është një nga pasiguritë e mëdha në modelet kompjuterike të përdorura për të parashikuar se si klima do t’i përgjigjet niveleve në rritje të gazeve serrë.

“Shumë nga modelet tona sugjerojnë se mbulesa e reve do të zvogëlohet në të ardhmen dhe kjo do të thotë se retë do të reflektojnë më pak dritë dielli në hapësirë, më shumë do të përthithen në sipërfaqe dhe kjo do të veprojë si një përforcues për ngrohjen që do të merrnim nga dioksidi i karbonit“, tha Dr Robin Hogan, nga Qendra Evropiane për Parashikimet e Motit me Distanca të Mesme.

Sateliti 2.3 tonësh u dërgua nga Kalifornia me një raketë SpaceX. Projekti drejtohet nga Agjencia Evropiane e Hapësirës (Esa), e cila e ka përshkruar atë si sipërmarrjen më komplekse të organizatës për vëzhgimin e Tokës deri më sot.

Sigurisht, sfida teknike për t’i bërë instrumentet të funksionojnë siç synohet ka qenë e madhe. U deshën plot 20 vjet për të kaluar nga miratimi i misionit në nisje.

Earthcare do të rrethojë Tokën në një lartësi prej rreth 400 kilometra. Në fakt ka katër instrumente gjithsej që do të punojnë në unison për të marrë informacionin e kërkuar nga shkencëtarët e klimës.

Më e thjeshta është një imazher – një aparat fotografik që do të bëjë fotografi të skenës që kalon poshtë anijes kozmike për t’i dhënë kontekst matjeve të bëra nga tre instrumentet e tjerë.

Lazeri ultravjollcë evropian i Earthcare do të shohë retë e holla e të larta dhe majat e reve të ulëta. Ai gjithashtu do të zbulojë grimcat dhe pikat e vogla (aerosolet) në atmosferë që ndikojnë në formimin dhe sjelljen e reve.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 29 Maj, 2024 20:12