Dita Botërore e Sklerozës së Shumëfishtë – çdo pesë minuta diagnostikohet dikush

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 30 Maj, 2024 20:11 Përditësuar

Dita Botërore e Sklerozës së Shumëfishtë – çdo pesë minuta diagnostikohet dikush

Dita Botërore e Sklerozës së Shumëfishtë (MS) festohet çdo vit më 30 maj me qëllim ndërgjegjësimin, informimin dhe edukimin e popullatës së përgjithshme për këtë sëmundje, si dhe për të ofruar mbështetje për të prekurit. Tema e këtij viti është #MyMSDiagnosis dhe synon të tërheqë vëmendjen e publikut dhe institucioneve për rëndësinë e diagnostikimit në kohë.

Çfarë është skleroza e shumëfishtë (MS)?

Skleroza e shumëfishtë është një sëmundje progresive e sistemit nervor qendror, e ndërmjetësuar nga imuniteti, në të cilën sistemi imunitar sulmon mbështjellësin e mielinës që rrethon fibrat nervore.

Pasojat janë dëmtime që çojnë në simptoma që mund të ndryshojnë nga personi në person. Simptomat më të zakonshme përfshijnë shikimin e paqartë, shikimin e dyfishtë, ngurtësimin në pjesë të caktuara të trupit, dobësinë gjatë ecjes, paqëndrueshmërinë, por simptoma të tjera më pak të dukshme si lodhja dhe dëmtimi konjitiv janë gjithashtu të pranishme.

Përveç sulmeve akute ose rikthimeve, ka edhe ndryshime degjenerative që ndodhin edhe kur sëmundja është në qetësi. Për këtë arsye është shumë e rëndësishme që sëmundja të zbulohet herët dhe të fillohet terapia e duhur që mund të ndikojë në ecurinë e mëtejshme të sëmundjes.

– Sëmundja ka modele karakteristike me përkeqësime (recidive) dhe përmirësime (remisione), por ka edhe forma më të rralla në të cilat përkeqësimi progresiv është i pranishëm që në fillim – thotë Prof. Dr.Selma Shabanagic-Hajric.

Trajtimi i sklerozës së shumëfishtë është kompleks dhe përfshin trajtimin e acarimeve akute, terapi specifike që rregullon rrjedhën e sëmundjes dhe trajtimin e simptomave të ndryshme.

Aktualisht, në botë jetojnë më shumë se 2.8 milionë njerëz me këtë sëmundje , ndërsa çdo pesë minuta dikush diku në botë diagnostikohet me MS.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 30 Maj, 2024 20:11 Përditësuar