Si reagon inteligjenca artificiale kur sheh një iluzion optik?

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 30 Maj, 2024 20:17

Si reagon inteligjenca artificiale kur sheh një iluzion optik?

Kur Dimitris Papailiopoulos kërkoi për herë të parë Chet-GPT të interpretonte ngjyrat në imazhe, ai po mendonte për “fustanin”, iluzionin optik famëkeq konfuz që pushtoi internetin në vitin 2015.

Papailiopoulos, një profesor i asociuar i inxhinierisë kompjuterike në Universitetin e Wisconsin-Madison, studion llojin e inteligjencës artificiale që qëndron në themel të chatbots si Chat-GPT i OpenAI dhe Gemini i Google. Ai ishte i interesuar se si këto modele të AI mund t’i përgjigjeshin iluzioneve që mashtrojnë trurin e njeriut.

Sistemi vizual i njeriut është përshtatur për të perceptuar objektet që kanë një gamë konstante ngjyrash, kështu që ne ende mund t’i njohim objektet në kushte të ndryshme ndriçimi. Ky përshtatje i jep trurit tonë mënyra të shkëlqyera për të parë ngjyrat false, shumë prej të cilave çojnë në iluzione optike të njohura.

Në një seri testesh, Papailiopoulos vuri re se GPT-4V (një version më i ri i Chet-GPT) “i bie” shumë nga të njëjtat truket vizuale që mashtrojnë njerëzit. Përgjigjet e Chatbot shpesh përputhen me perceptimin njerëzor. Ata nuk identifikojnë ngjyrën aktuale të pikselëve në imazh, por përshkruajnë të njëjtën ngjyrë që një person ndoshta do të donte.

Kjo ishte e vërtetë edhe për fotot e krijuara nga Papailiopoulos, si ajo me sashimi që pavarësisht filtrit blu, duket ende rozë. Ky imazh i veçantë është një shembull i asaj që njihet si iluzioni i qëndrueshmërisë së ngjyrave. Nuk është publikuar më parë në internet dhe për këtë arsye nuk mund të përfshihej në të dhënat e trajnimit të chatbot-it të AI.

Papailiopoulos thotë se përgjigjeve njerëzore befasuese të chatbot-it ende u mungojnë shpjegimet e qarta.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 30 Maj, 2024 20:17