Gjykata norvegjeze urdhëron shkelësin e ligjit seksual të ndalojë përdorimin e Snapchat 

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 31 Maj, 2024 20:14

Gjykata norvegjeze urdhëron shkelësin e ligjit seksual të ndalojë përdorimin e Snapchat 

Gjykata e Lartë e Norvegjisë miratoi sot një ndalim të përkohshëm për një shkelës seksual për të përdorur aplikacionin Snapchat, duke vendosur se mbrojtja e të miturve duhet të vihet përpara lirisë së shprehjes. I pandehuri u dënua vitin e kaluar me 13 muaj burg për shfrytëzim seksual të dy djemve të moshës 14 dhe 16 vjeç, kryesisht duke përdorur Snapchat.

Dënimi i tij vjen me një ndalim prej dy vitesh për të pasur një llogari në aplikacionin e mesazheve ku mesazhet dhe dokumentet humbasin pasi lexohen ose hapen. Kundër vendimit të ndalimit i pandehuri u ankua në Gjykatën e Lartë, duke gjykuar se ai cenon lirinë e tij të shprehjes dhe të drejtën e tij për jetë private dhe familjare, të cilat garantohen nga Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut. Megjithatë, gjykata kishte një mendim të ndryshëm.

Edhe pse ky ndalim përbën “sulm ndaj lirisë së shprehjes dhe të drejtës për jetën familjare dhe private, në këtë rast, nuk është një sulm joproporcional”, theksohet në një deklaratë për shtyp që përmbledh vendimin e gjykatës.

Gjykata thekson se “Snapchat ka disa veçori të cilat mund ta bëjnë shërbimin tërheqës për ata që kërkojnë të kontaktojnë të tjerët me qëllim shfrytëzimin seksual të tyre” dhe burri në fjalë ishte dënuar më parë për veprime të ngjashme, ku përdorte edhe aplikacionin. . “Nevoja për të mbrojtur të miturit duhet në këtë rast të ketë përparësi ndaj nevojës që personi i dënuar të përdorë platformën”, përfundoi gjykata.

Në faqen e saj të internetit, Snapchat thotë se “merr përgjegjësitë e tij për të ndihmuar në mbrojtjen e të miturve jashtëzakonisht seriozisht”. Grupi amerikan rekomandon kryesisht mjetet e kontrollit prindëror, të cilat u mundësojnë prindërve të shohin se me kë po komunikojnë fëmijët e tyre.

Komisioni Evropian aktualisht po heton Snapchat, Meta (Facebook, Instagram), TikTok dhe YouTube dhe masat që këto platforma vendosin për të mbrojtur “shëndetin mendor dhe fizik” të të miturve.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 31 Maj, 2024 20:14