Bimët e donin muzikën dhe kanë një zhanër të preferuar

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 3 Qershor, 2024 20:13

Bimët e donin muzikën dhe kanë një zhanër të preferuar

Nëse dikush ju sheh duke u kënduar bimëve, ndoshta do të pyesë veten nëse jeni mirë. Megjithatë, ajo që ata nuk e dinë, dhe ju do ta zbuloni, është se disa kërkime tregojnë se muzika ka një efekt fantastik te bimët.

Në një studim të kryer disa vite më parë, Mi-Jeong Jeong i Institutit Kombëtar të Bioteknologjisë Bujqësore në Suwon, Koreja e Jugut, dhe kolegët e tij pretenduan se kishin identifikuar gjene bimore që mund të dëgjojnë dhe t’i përgjigjen muzikës pasi të kenë luajtur kompozimet e Beethoven.

Një studim më pak shkencor, por po aq tërheqës, i kryer në vitin 2009 nga ekipi i Meatbusters shqyrtoi marrëdhëniet midis muzikës dhe bimëve.

Gjatë eksperimentit, bizelet “dëgjuan” muzikë të rëndë metalike dhe klasike në serra të veçanta. Bimët e tjera u ekspozuan ndaj të folurit të thjeshtë dhe fjalëve të këndshme. Në fund të eksperimentit, bizelet që dëgjonin heavy metal bënë më shumë përparim.

Një studim i kryer në Universitetin Osmania në Hyderabad, Indi përfshiu ekspozimin e 30 trëndafilave ndaj muzikës klasike indiane, këngëve Vedike, muzikës klasike perëndimore dhe muzikës rock. Eksperimenti zgjati 60 ditë dhe qëllimi kryesor ishte të përcaktohej se si ndikon muzika te bimët.

Rezultatet treguan se trëndafilat e ekspozuar ndaj këndimit Vedic dhe muzikës klasike indiane ia kalonin shumë bimëve të ekspozuara ndaj llojeve të tjera të muzikës për sa i përket rritjes dhe lulëzimit.

Një tjetër hulumtim mbi këtë temë është kryer në të njëjtin vit 2014.

Shkencëtarët Heidi Appel dhe Rex Cockroft nga Universiteti i Misurit zbuluan se bimët e vogla të mustardës reagojnë ndaj dridhjeve të zërit. Gjithashtu, Shoqëria Mbretërore e Hortikulturës zbuloi se domatet iu përgjigjën pozitivisht zërave të femrave pasi dëgjuan vullnetarët që u lexonin për 30 ditë. Në hulumtim kanë marrë pjesë edhe meshkujt, por bimët që janë ekspozuar ndaj zërit të tyre nuk kanë treguar ndonjë reagim të veçantë.

Disa shkencëtarë pohojnë se bimët në të vërtetë reagojnë ndaj dridhjeve të krijuara nga zëri i njeriut. Nga ana tjetër, disa argumentojnë se këto studime janë të meta dhe nuk vërtetojnë asgjë.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 3 Qershor, 2024 20:13