RMV duhet të fillojë me reforma thelbësore dhe serioze, nuk ka rrugëdalje tjetër për BE

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 4 Qershor, 2024 20:59

RMV duhet të fillojë me reforma thelbësore dhe serioze, nuk ka rrugëdalje tjetër për BE

Bashkimi Evropian pret integrimin e Ballkanit Perëndimor dhe integrimin e Republikës së Maqedonisë së Veriut, por, nevojiten reforma për të përshpejtuar procesin e integrimit evropian. Këto janë pjesë e mesazheve të folësve që morën pjesë në panelin e sotëm “Bashkimi Evropian si sfidë dhe sfidat e BE-së: Evropa 74 vjet nga Deklarata Schuman” në kuadër të festës së Ditës së Evropës – 9 maj në Shkupi, shkruan Meta.mk, transmeton Portalb.mk.

Paneli u organizua tradicionalisht nga Lëvizja Evropiane në Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe Fondacioni Konrad Adenauer.

“Ne duhet të fillojmë me reforma thelbësore dhe serioze, nuk kemi rrugëdalje. Sepse kriter nuk është vetëm homogjenizimi, harmonizimi, por edhe zbatimi. BE-ja duhet të përgjigjet në përputhje me rrethanat”, tha presidentja Gordana Siljanovska Davkova, duke treguar për periudhën e gjatë që kur vendi ynë ka marrë statusin kandidat.

Siljanovska Davkova theksoi se Kuvendi duhet të jetë i hapur në procesin e integrimit evropian, e cila nuk duhet të jetë vetëm punë e qeverisë dhe shtoi se në këtë proces duhet të përfshihen edhe ekspertë.

“Ne duhet të jemi të arsyeshëm si regjion, të bashkëpunojmë si rajon, të mbështesim njëri-tjetrin në rajon. Duhet të hapërojmë së bashku”, theksoi Siljanovska Davkova.

Kryetarja e Lëvizjes Evropiane, Mileva Gjurovska, theksoi se qytetarët shpresojnë se procesi i integrimeve evropiane do të perceptohet, para së gjithash, si proces i reformave që do t’i ndihmojë institucionet të jenë plotësisht në shërbim të qytetarëve, institucioneve që janë. të menaxhuara nga një grup ekspertësh dhe që i kushtohen interesit publik.

Zëvendës Shefi i Delegacionit të BE-së, Ben Knupnow, tha:

“BE-ja dëshiron ta sjellë Ballkanin Perëndimor më afër dhe më shpejt në BE për të forcuar sigurinë e përbashkët dhe për të promovuar prosperitetin. Projekti i BE-së nuk është i plotë pa ju. Ne vazhdojmë të themi se suksesi drejt integrimit është një përgjegjësi e përbashkët. Një pjesë e përgjegjësisë që i takon Maqedonisë së Veriut është në fushën e reformave, kryesisht në fusha thelbësore si sundimi i ligjit dhe të drejtat e njeriut. E gjithë kjo rrit kapacitetin ekonomik dhe elasticitetin. Është e vështirë, por do të jetë e dobishme”.

Përfaqësuesi i Fondacionit Konrad Adenauer, Daniel Braun theksoi se Konrad Adenauer është një nga themeluesit e Bashkimit Evropian.

“Fondacioni Konrad Adenauer ndjek traditën e tij dhe punon në këtë frymë për të mbështetur integrimin evropian. Ne jemi në luftë në Evropë për më shumë se dy vjet. Kjo është arsyeja pse është thelbësore që të gjithë ne që mbrojmë lirinë, demokracinë dhe paqen të jemi të bashkuar”, tha Braun.

Sipas ambasadores së Republikës Federale të Gjermanisë, Petra Drexler, baza e anëtarësimit në BE është procesi i reformave.

Ambasadori i Republikës së Sllovakisë, Henrik Markus, tha se nuk duhet pritur që Maqedonia e Veriut t’i tejkalojë problemet dhe çfarë do të thotë kjo për reputacionin e BE-së.

Në kuadër të manifestimit, Lëvizja Evropiane në Republikën e Maqedonisë së Veriut i ndau shefit aktual të Delegacionit të BE-së, David Geer, një pllakë për kontributin e tij në procesin e integrimeve evropiane, ndërsa tenori ynë më i njohur maqedonas, Blagoj Nacoski, i zgjedhur si Personi Evropian për vitin 2023.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 4 Qershor, 2024 20:59