Pas aksidenteve, shumë vetura po dëmtohen totalisht – pse po ndodh një gjë e tillë?

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 5 Qershor, 2024 20:00

Pas aksidenteve, shumë vetura po dëmtohen totalisht – pse po ndodh një gjë e tillë?

Të dhënat janë amerikane dhe janë mjaft indikative. Konkretisht, rritja e kostove të riparimit të veturave të përfshira në aksidente bën që kompanitë e sigurimit të deklarojnë dëme totale në 21 për qind të automjeteve, që është një rritje pesëfish në krahasim me vitin 1980.

Disa ekspertë mendojnë se ky numër mund të rritet në 30 për qind pasi veturat bëhen më komplekse.

Një pjesë e fajit qëndron në numrin e madh të sistemeve të shtrenjta të sigurisë aktive (ADAS) që vuajnë nga aksidentet (sensorë, lidarë, kamera…)

Ironikisht, të njëjtat ndihma drejtuese ADAS të krijuara për të na shpëtuar nga aksidentet. Teknologjia e përdorur në këto sisteme është aq e shtrenjtë sa që siguruesit e shohin të padobishme riparimin e automjeteve.

Zëvendësimi i shumë sensorëve dhe kamerave të nevojshme për funksionimin e sistemeve ADAS, të tilla si frenimi automatik dhe asistenca e mbajtjes së korsisë, dhe më pas kalibrimi i këtyre sistemeve për të punuar siç duhet, mund të rezultojë në mijëra dollarë në kosto shtesë, sipas të dhënave të Bloomberg nga CCC Intelligent Solutions.

Kur dikush humbet, nga ana tjetër, të tjerët dalin fitues. Në këtë situatë janë kompanitë e ankandeve si Copart (që shet këto lloj automjetesh), aksionet e së cilës, sipas Bloomberg, u rritën 23 për qind vitin e fundit dhe 1110 për qind në dhjetë vitet e fundit.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 5 Qershor, 2024 20:00