OKB shton Izraelin në listën e shteteve që kryejnë shkelje ndaj fëmijëve, një ditë pas bombardimeve në një shkollë

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 7 Qershor, 2024 21:59

OKB shton Izraelin në listën e shteteve që kryejnë shkelje ndaj fëmijëve, një ditë pas bombardimeve në një shkollë

Kombet e Bashkuara kanë shtuar Izraelin në listën globale të shteteve dhe grupeve të armatosura që kanë kryer shkelje ndaj fëmijëve, sipas të dërguarit të vendit në OKB, Gilad Erdan.

Lajmi për përfshirjen e Izraelit në listë vjen pas tetë muajve të luftës në Gaza, në të cilën më shumë se 13,000 fëmijë vlerësohet të jenë në mesin e 36,500 të vrarëve dhe vjen një ditë pas bombardimeve izraelite të një shkolle të OKB-së në Gazën qendrore, e cila vrau më shumë se 40 palestinezë, disa prej tyre fëmijë.

Sipas zyrtarëve të të drejtave të njeriut, Hamasi përmendet gjithashtu në raport për vrasjen dhe rrëmbimin e fëmijëve në sulmin e tij të 7 tetorit në Izrael, në të cilin u vranë afro 1200 izraelitë.

Erdan tha se ishte “i tronditur dhe i neveritur” nga vendimi “i turpshëm” për të përfshirë Izraelin në listën e këtij viti, i cili është pjesë e një raporti mbi fëmijët dhe konfliktet e armatosura që do t’i paraqitet këshillit të sigurimit të OKB-së të premten e ardhshme.

Raporti mbulon vrasjen, gjymtimin, abuzimin seksual, rrëmbimin ose rekrutimin e fëmijëve, mohimin e aksesit të ndihmës dhe shënjestrimin e shkollave dhe spitaleve.

Kryeministri i Izraelit, Benjamin Netanyahu, lëshoi ​​një deklaratë ku tha se OKB-ja “e kishte shtuar veten në listën e zezë të historisë kur iu bashkua atyre që mbështesin vrasësit e Hamasit“.

Israel Katz, ministri i jashtëm i Izraelit, paralajmëroi se vendimi do të kishte ndikim në marrëdhëniet e vendit të tij me OKB-në, të cilat tashmë janë shumë të tensionuara. Ajo po refuzon të merret me Agjencinë e OKB-së për Ndihmë dhe Punë (Unrwa), organizata kryesore që kanalizon ndihmën për refugjatët palestinezë në Gaza, Bregun Perëndimor, Jordani, Liban dhe Siri.

Ka pasur pretendime nga stafi i OKB-së se Izraeli ishte lënë jashtë listës së shkelësve në vitet e mëparshme pas presionit politik nga zyrtarët izraelitë.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 7 Qershor, 2024 21:59