Funksioni i dyfishtë i Xhaferit para Kushtetueses?

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 10 Qershor, 2024 22:41

Funksioni i dyfishtë i Xhaferit para Kushtetueses?

Kryetari i sapozgjedhur i Gjykatës Kushtetuese thotë se së bashku me kolegët e tij gjyqtarë do të diskutojnë nëse Talat Xhaferi ka vepruar kundër Kushtetutës në zgjedhjen e postit që do të mbajë. Ai nuk e komentoi rastin, sepse siç thotë ai, gjyqtarët vetëm në seanca kanë dhënë mendimin e tyre për çështje me interes publik mbi sjelljen e Xhaferit, përcjell FLAKA.

“Do të flas me kolegët e mi, jo vetëm për këta të dy, për çdo rast tjetër që është me interes publik apo ku e kemi vënë re. Ndoshta teksa flasim ka një iniciativë, ose një iniciativë apo aktivizim gjyqësor, sepse nuk e di sot se çfarë është arritur në arkivin tonë dhe ka mundësi që të ketë. Është me rëndësi që do ta them qëndrimin tim kur do të shqyrtohet çështja, të debatohet në seancë gjyqësore”, tha Darko Kostadinovski, kryetar i Gjykatës Kushtetuese.

Kostadinovski tha se pret që Gjykata Kushtetuese së shpejti të vendosë për ligjin për përdorimin e gjuhëve. Rasti është në pritje të zgjidhjes për më shumë se pesë vjet, një situatë për të cilën Kostadinovski thotë se në të ardhmen do t’i takojë të kaluarës Rregullorja e re e procedurës, e cila do të zbatohet nga shtatori, do të kërkonte një raport nga gjyqtari pse nuk e propozoi për vendimmarrje, megjithatë, rregullat e reja të procedurës nuk do të zbatohen për rastet që janë duke u proceduar në gjykatë.

Kryetari i ri i Gjykatës Kushtetuese është i vetëdijshëm për besimin e ulët të qytetarëve ndaj sistemit të drejtësisë, ndaj thotë se ky do të jetë prioriteti i parë në punën e tij. Ai beson se gjykata që do të drejtojë në periudhën e ardhshme është institucioni më i pareformuar dhe do të kërkojë një ndërhyrje në Kushtetutë për të rregulluar mënyrën se si funksionon tani Gjykata Kushtetuese.

“Nëse jemi të vetëdijshëm për realitetin tonë social dhe kushtetues, atëherë është e qartë se besimi i qytetarëve në institucionet e sistemit, besimi i qytetarëve në shtetin juridik është në nivelin më të ulët historikisht. Nëse është kështu, është krejt e natyrshme për mua, si kryetar i Gjykatës Kushtetuese, që prioritet mbi të gjitha prioritetet të jetë rivendosja e besimit të qytetarëve në Gjykatën Kushtetuese dhe rikthimi i besimit në shtetin e së drejtës“, tha Kostadinovski.

Kostadinovski premton transparencë më të madhe në punën e Gjykatës Kushtetuese dhe siç tha ai do të propozojë regjistrimin dhe transmetimin publik të seancave gjyqësore. FLAKA

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 10 Qershor, 2024 22:41