Gjorçev: Për shkak të politikave të këqija të qeverisë së kaluar, Maqedonia përjetoi një recesion demografik

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 11 Qershor, 2024 21:56

Gjorçev: Për shkak të politikave të këqija të qeverisë së kaluar, Maqedonia përjetoi një recesion demografik

“Çështja e demografisë është çështje e mbijetesës dhe mbijetesës sonë, e cila po vihet në pikëpyetje. Vitin e kaluar 2023 u thyen të gjitha rekordet demografike negative dhe kjo do të thotë se po bëhemi vend pa popull”, tha Vlladimir Gjorçev, anëtar i KE-së së VMRO-DPMNE-së në Tv24, përcjell FLAKA.

Ai theksoi se qeveria e kaluar, LSDM dhe BDI është arsyeja pse qytetarët janë larguar nga Maqedonia. Për shkak të politikave të këqija të LSDM-së dhe BDI-së, të rinjtë u larguan nga vendi.

“Kur ajo parti erdhi në pushtet në vitin 2016/2017, ata trashëguan 23.000 foshnja të porsalindura, 23.000 foshnja të porsalindura nga e gjithë Maqedonia. Dhe vitin e kaluar kemi pasur 16 mijë, do të thotë një recesion demografik prej 30%”, shpjegoi Gjorçev.

Ai theksoi se krahas emigrimit, në Maqedoni ka edhe rënie të martesave, ka rënie të fëmijëve të lindur të dytë, madje shënohet përgjysmim i numrit të fëmijëve të lindur të tretë. Fatkeqësisht, numri i divorceve është vetëm në rritje, janë shtuar të gjitha patologjitë sociale, ka abuzim me drogën etj.

“Nga viti 2006 deri në vitin 2016, në ato vite me të gjitha masat që kemi marrë, Maqedonia ka qenë i vetmi vend në të cilin ka pasur rritje të numrit të të porsalindurve, nga 22.588 në 23.003. Kjo është një rritje prej 2+2,3% e numrit të të porsalindurve. Dhe, në të njëjtën kohë, të gjitha vendet nga Portugalia përmes Spanjës, Italisë, Greqisë, gjithë Ballkanit kanë pasur rënie të numrit të fëmijëve të porsalindur për 10.15, e disa prej tyre edhe 25%”, kujton Gjorçev.

“Gjatë asaj periudhe, numri i fëmijëve të lindur të tretë nga viti 2008 deri në vitin 2014 është rritur me 40%. Kështu arritëm diku rreth 3700 fëmijë të lindur të tretë në Maqedoni. Dhe tani numri i fëmijëve të lindur të tretë në Maqedoni nuk është as 1800, që do të thotë se është përgjysmuar”, tha ai.

Ai përmendi se dëshiron të thotë se me atë që i ndodhi Maqedonisë në 6-7 vitet e fundit me eksodin, me emigracionin epik si asnjëherë më parë në 100 vitet e fundit, bashkë me politikat antifamiljare, bashkë me shtypjen që i është bërë Maqedonisë, shteti është në një pozitë shumë të palakmueshme që duhet të ndryshojë sa më parë. FLAKA

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 11 Qershor, 2024 21:56