Për çfarë është e aftë inteligjenca artificiale?

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 13 Qershor, 2024 20:01

Për çfarë është e aftë inteligjenca artificiale?

Në një intervistë gjatë Samitit të AI+, Helen Toner – një ish-anëtare e bordit të OpenAI sugjeroi se rreziqet që AI paraqet për njerëzimin nuk janë vetëm skenarët e rastit më të keq të fantashkencës.

“Unë mendoj se ndonjëherë njerëzit dëgjojnë frazën “rrezik ekzistencial” dhe thjesht mendojnë për Skynet dhe robotë që gjuajnë njerëzit,” thekson Toner, duke iu referuar teknologjisë së keqe të AI nga filmat Terminator, e cila përdoret kryesisht si një metaforë për më të keqen rasti i rritjes së AI.

“Ka shumë mënyra të tjera që AI mund t’i çojë gjërat në një drejtim të keq dhe ne po i bëjmë vetes një shërbim të keq duke injoruar këto histori shumë specifike,” thotë Toner.

Toner e ndërtoi karrierën e tij si një studiues i lartë në Qendrën për Sigurinë dhe Teknologjinë Georgetown, duke hulumtuar kërcënimet e teknologjisë. Gjatë mandatit të saj, ajo kritikoi protokollet e sigurisë të OpenAI në një raport sigurie që potencialisht çoi në largimin jetëshkurtër të Altman nga OpenAI në fund të nëntorit të kaluar.

“Kjo është një teknologji shumë e fuqishme. Nuk e dimë si funksionon. Aktualisht është duke u zhvilluar dhe shtyrë përpara nga një grup shumë i vogël njerëzish”, tha Toner në atë kohë.

Megjithatë, duke çmitizuar mënjanë inteligjencën artificiale, Toner tani ka një pamje paksa të ndryshme nga ajo që kishte gjashtë muaj më parë.

“Unë patjetër dua t’i jap një shans bordit të ri.” Ata kanë shumë struktura të reja, të cilat ne nuk mund t’i zbatonim para nëntorit të kaluar,” vuri në dukje ajo gjatë Samitit AI+.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 13 Qershor, 2024 20:01