Rrushi i kuq ul kolesterolin dhe ka efekte kundër plakjes

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 13 Qershor, 2024 19:55

Rrushi i kuq ul kolesterolin dhe ka efekte kundër plakjes

Ngrënia e frutave është një pjesë integrale e një diete të ekuilibruar dhe është plot me vitamina dhe fibra. Ndër frutat bie në sy rrushi i kuq, i cili mund të gjendet pothuajse në çdo dyqan.

Alex Ruaney, një shkencëtar në Universitetin e Londrës, beson se rrushi i kuq mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit dhe inflamacionit dhe në rritjen e imunitetit.

“Këto janë komponime bimore antioksidante. “Rrushi i kuq përmban një lloj të quajtur anthocyanin, një pigment blu që është treguar se përfiton shëndetin e trurit dhe resveratrol, i cili është treguar se ka efekte anti-inflamatore dhe anti-plakje”, tha ajo.

Lëkura dhe farat e rrushit të kuq janë veçanërisht të pasura me antioksidantë, katekina dhe epikatekina, të cilat dihet se reduktojnë stresin oksidativ në trup.

“Një studim i detajuar i vitit 2023 zbuloi se ngrënia e tre racioneve 80 gram rrush në ditë për dy javë rriti nivelet e baktereve të dobishme dhe reduktonte ato potencialisht të dëmshme. Kjo do të thotë që rrushi promovon një mikrobiomë më të shëndetshme të zorrëve, e cila shoqërohet me përmirësim të tretjes, imunitet më të fortë dhe reduktim të inflamacionit”, shtoi ajo.

I njëjti studim tregoi se rrushi redukton nivelin e LDL, ose kolesterolit të keq, për shkak të sasisë së fibrave që përmban.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 13 Qershor, 2024 19:55