Stacioni i ri në Qendrat Klinike vetëm vitin e ardhshëm

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 19 Qershor, 2024 23:07

Stacioni i ri në Qendrat Klinike vetëm vitin e ardhshëm

Kirurgjika dhe pothuajse të gjitha klinikat e bllokut të brendshëm që përdorin ajër të kompresuar i dhanë pëlqimin Shërbimit të Përbashkët për blerjen e një stacioni të ri kompresori dhe ndryshimin e instalimit. Ka mbetur vetëm një institucion për të dhënë dritën jeshile dhe afati është nesër, përcjell FLAKA.

Për të punuar në kushte normale, klinikat duhet të ndajnë 21 milionë denarë nga buxheti i tyre, të cilat ndoshta do t’i kërkojnë nga thesari i fondit. Pas një kolapsi që zgjati për javë të tëra, kur shumë pacientëve iu vonuan procedurat për shkak të mosfunksionimit të sallave, kirurgët tani po operojnë me kompresorë të jashtëm si një zgjidhje të përkohshme dhe me dy turne për të reduktuar listat e pritjes.

Në këtë mënyrë ato do të funksionojnë edhe për të paktën 6 muaj të tjerë kur të jetë afati aktual për ngritjen dhe instalimin e një stacioni të ri. Shërbimet e përbashkëta në planin operativ theksonin se të paktën dyzet ditë është afati për procedurat e tenderit dhe 120 ditë të tjera për aktivitetet e ndërtimit.

Mjekët nga klinika thonë se duhet të ishte reaguar shumë më herët për të shmangur këtë kaos.

“Kemi një problem sistemik që është rezultat i disa gabimeve strategjike. Gabimi strategjik këtu është se ky sistem duhet të ishte ndryshuar, zëvendësuar të paktën 3 vjet më parë. Duhet të pyesim veten pse nuk është bërë kjo dhe pse askush nuk ka alarmuar deri më tani”, thotë dr.Igor Nikollov, nefrolog.

Mbyllja e sallave të operacionit të kirurgjisë ishte rasti për analiza dhe analiza të stacionit që furnizon klinikat me ajër të kompresuar. Por nuk u gjetën devijime dhe probleme. Mbetet të bëhen analizat kimike që duhet të tregojnë se çfarë e shkakton erën e keqe në bllokun kirurgjik. FLAKA

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 19 Qershor, 2024 23:07