Pse topat e tenisit janë të verdhë të ndezur?

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 1 Korrik, 2024 19:44

Pse topat e tenisit janë të verdhë të ndezur?

Kur shikojmë ndeshje tenisi sot, topat e tenisit me ngjyrë të verdhë të ndezur janë diçka që ne e marrim si të mirëqenë. Megjithatë, historia e ngjyrës së topit të tenisit fsheh anekdota interesante dhe ndryshime që kanë formësuar tenisin modern. Topat e tenisit dikur ishin të bardhë ose të zinj, por në fund të shekullit të 20-të ato u bënë të verdha të lehta. Si erdhi ky ndryshim dhe kush është përgjegjës për të?

Iniciativa për ndryshimin e ngjyrave

Iniciativa për të ndryshuar ngjyrën e topave të tenisit erdhi nga Federata Ndërkombëtare e Tenisit në fund të viteve ’70. Arsyeja e këtij ndryshimi ishte futja e transmetimeve televizive me ngjyra. Gjegjësisht, topat e bardhë të tenisit ishin të vështirë për t’u parë në ekranet televizive në atë kohë, gjë që e bënte të vështirë për shikuesit në shtëpi ndjekjen e ndeshjeve. Duke e njohur këtë problem, Federata Ndërkombëtare e Tenisit kreu kërkime për të gjetur një ngjyrë që do të ishte më e dukshme në ekrane.

tenis
Foto: Freepik


Procesi i përzgjedhjes së ngjyrave

Një nga njerëzit kyç në këtë proces ishte Sir David Attenborough, një natyralist dhe producent i famshëm britanik, serialet e të cilit “The Blue Planet” dhe “Planet Earth” u renditën në vendin e parë dhe të dytë në mesin e serialeve më me ndikim të të gjitha kohërave. Attenborough ishte atëherë drejtor i programeve në BBC dhe e kuptoi problemin me dukshmërinë e topave të bardhë në televizion. Së bashku me ekspertë nga Federata Ndërkombëtare e Tenisit, Attenborough hulumtoi dhe testoi ngjyra të ndryshme për të gjetur atë që do të dukej më mirë në ekranet televizive.

Prezantimi i topave me ngjyrë të verdhë të ndezur

Pas testeve të shumta, u zgjodh e verdha sepse rezultoi se ishte ngjyra më e dukshme në sipërfaqe të ndryshme dhe më e lehta për t’u ndjekur në ekranet televizive. Kjo ngjyrë jo vetëm që përmirësoi shikueshmërinë në televizion, por edhe e bëri më të lehtë për lojtarët dhe spektatorët në fushë të ndiqnin topin gjatë lojës. Ndryshimi i ngjyrës së topave të tenisit u prezantua zyrtarisht në vitin 1972, kur Federata Ndërkombëtare e Tenisit vendosi që të gjithë topat e përdorur në turnetë profesionistë të jenë të verdhë të çelur.

Ndikimi në tenis

Ndryshimi i ngjyrës së topave të tenisit ka pasur një ndikim pozitiv në popullaritetin e tenisit si sport. Transmetimet televizive u bënë shumë më të qarta dhe më emocionuese, gjë që tërhoqi më shumë shikues. Tenisi është bërë më popullor globalisht dhe ndeshjet moderne janë bërë më tërheqëse vizualisht si për lojtarët ashtu edhe për spektatorët.

Ndryshimi i ngjyrës së topave të tenisit në të verdhë të hapur mund të duket si një ndryshim i vogël, por ka pasur një ndikim të rëndësishëm në zhvillimin dhe popullarizimin e tenisit. Kjo nismë e Federatës Ndërkombëtare të Tenisit dhe vizioni i Sir David Attenborough tregon se si përparimet teknologjike dhe nevojat e spektatorëve mund të formësojnë sportet që duam dhe shikojmë. Sot, topat e tenisit me ngjyrë të verdhë të ndezur janë një simbol i tenisit modern dhe një dëshmitar i një momenti të rëndësishëm në historinë e sportit.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 1 Korrik, 2024 19:44