Cila makinë është më e mirë se golf 2?

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 4 Korrik, 2024 20:12

Cila makinë është më e mirë se golf 2?

Kulti “golf 2” konsiderohet si një nga makinat më të mira.

Pretendimi se Volkswagen Golf është një veturë shumë e njohur në territorin e ish-Jugosllavisë është mjaft i saktë. Më shumë se tre dekada më parë, kur Golf prodhohej edhe në Jugosllavi, kjo makinë ishte shumë më e përballueshme për blerësin mesatar sesa sot.

1
Çifti “Golf”/Foto: Wikipedia

Dy gjeneratat e para u prodhuan midis viteve 1976 dhe 1992 në fabrikën TAS (Fabrika e Automobilave në Sarajevë). Kjo është një nga arsyet kryesore pse shumë vetura të vjetra Golf mund të shihen ende në rrugë në pjesë të ndryshme të ish-Jugosllavisë.

Makina ishte aq e mirë dhe thjesht e bërë, saqë mekanikët e vjetër të automjeteve thoshin se “gjyshja mund ta rregullonte me tre çelësa”. Për shkak të kësaj, shumë entuziastë të makinave, adhurues të riparimeve dhe modifikimeve të ndryshme, shpesh shërbyen si bazë për modifikime dhe modifikime të ndryshme.

Shumë fansa do të thonë se “Golf GTI” i vërtetë është i vetmi – “asi” i vitit 1975. “Golfi” i parë i fabrikës në steroid shkaktoi një ndjesi të vërtetë kur u shfaq. Por çifti i parë GTI, në krahasim me paraardhësin e tij, ishte më i ngadalshëm në drejtim të makinës dhe u kritikua për humbjen e eksplozivitetit për shkak të rritjes së peshës. Prandaj, Volkswagen u përgjigj në vitin 1986 me një makinë, motori i së cilës mori 16 në vend të 8 valvulave dhe 139 në vend të 112 kuajve, kështu që GTI u bë një nga Golf-ët më të fuqishëm dhe argëtues të kohës së tij.

I inkurajuar nga suksesi i ri, Volkswagen nuk u ndal me kaq, kështu që në vitin 1989 lëshoi ​​​​G60, një model sportiv me një dizajn të modifikuar.

golf
Golf “G60″/Foto: Wikipedia

Në fillim dukej si një makinë sportive premtuese, por nuk u tregua mjaft e besueshme, kështu që mbeti në prodhim edhe për një vit tjetër. U prodhuan vetëm 5000 kopje, por mbeti ende në kujtesë për fenerët drejtkëndëshe dhe parakolpët specialë sportivë, të cilët më vonë mund të shiheshin në “çiftin” e modifikuar.

Një lodër e fuqishme për drejtuesit e “old school”

Si një nga simbolet e mekanikës së shkëlqyer të makinave, d.m.th thjeshtësia dhe cilësia e saj, gjenerata e dytë e “Golf” frymëzon shumë entuziastë në botë, si dhe në rajonin tonë, ta ripërpunojnë atë në krijime të ndryshme.

Në verën e vitit 2020, një “çift golfi” në dukje i zakonshëm u shpall më i shpejti në botë. Makina iu nënshtrua një sërë modifikimesh dhe mori emërtimin “golf 2 R33 turbo”, motori i të cilit kishte një fuqi të pabesueshme 1300 kuaj. Makina arriti një shpejtësi të pabesueshme prej 340 kilometra në orë në një garë me një përshpejtim prej 800 metrash.

“Çifti” i dytë ekstrem është puna e punishtes gjermane “Boba Motoring”, e cila prej vitesh po i gëzon dashamirësit e makinave me versionet e saj të Golfeve “të ngritura”. Makina mund të përshpejtojë nga 0 në 100 në vetëm 2.1 sekonda, ndërsa nga ndalesa në 200 merr 5.4 sekonda. Ai peshon 1220 kilogramë, pra arrin një raport ideal prej një kuajfuqie për kilogram. Kjo i mundëson të përshkojë rrugën 402 metra për 8,76 sekonda, me një shpejtësi maksimale prej 267,9 kilometra në orë.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 4 Korrik, 2024 20:12