Si përdoret botoksi për trajtim?

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 5 Korrik, 2024 20:02

Si përdoret botoksi për trajtim?

Botoksi është përdorur kryesisht për të zvogëluar shfaqjen e rrudhave në fytyrë, por është përdorur edhe në trajtimin e prostatës së zmadhuar.

Një grup prej 30 pacientësh të cilët kishin një prostatë të madhe (më të madhe se 60 gramë), u trajtuan pa sukses me ilaçe, dhe nuk ishin të përshtatshëm për ndërhyrje kirurgjikale.

Një pacient mori një dozë prej 600 njësive, 18 pacientë morën 400 njësi secila, dhe 11 morën 200 njësi secila, në varësi të madhësisë së gjëndrës së prostatës.

Gjashtë muaj pas marrjes së trajtimit, tre pacientë treguan rezultate të shkëlqyera, 22 pacientë treguan përmirësim të ndjeshëm, ndërsa pesë pacientë nuk treguan as përmirësim dhe as keqësim, thonë shkencëtarët.

Në grupin e kontrollit që u ekzaminua në të njëjtën kohë, vetëm pesë pacientë treguan shenja të përmirësimit, ndërsa 25 pacientë nuk kishin asnjë ndryshim në simptoma.

Pas këtyre studimeve, disa studime të tjera u kryen në Kanada dhe Shtetet e Bashkuara dhe bazuar në këto, u përcaktua një efekt domethënës i ilaçit të përmendur.

Toksina botuline e grupit A mendohet se bllokon neuro-transmetuesit që parandalojnë rritjen dhe tkurrjen e prostatës vetë.

Ilaçi shpërndahet në 4 ml solucion të kripur dhe administrohet, nën kontrollin e ultrazërit, në të dy lobet prostatike, dy mililitra secila, përmes një gjilpërë të veçantë.

E gjithë procedura kryhet pa ndonjë anestezi dhe kërkon kohë shumë të shkurtër, deri në disa minuta, kështu që pacientët tolerohen mirë, transmeton kp.

Ekziston mundësia e komplikimeve të tilla si infeksioni ose shfaqja e gjakut në urinë, por këto komplikime janë shumë të lehta për t’u riparuar.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 5 Korrik, 2024 20:02