Si shpëtojnë jetën e njerëzve pemët në qytete?

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 5 Korrik, 2024 20:00

Si shpëtojnë jetën e njerëzve pemët në qytete?

Hulumtimi, i cili u botua në revistën shkencore Lancet, tregoi se mbjellja e më shumë pemëve në qytetet evropiane mund të zvogëlojë shkallën e vdekshmërisë me 40 për qind. Studimi përfshiu 93 qytete me një mbulim mesatar të pemëve prej 15 përqind.

Ai zbuloi se temperatura mesatare mund të reduktohej me 0.4 gradë Celsius duke rritur mbulimin e pemëve me 30 për qind. Duke marrë të dhënat nga viti 2015, kur të gjitha të dhënat ishin të disponueshme për herë të fundit, mund të ishin parandaluar rreth 2,544 vdekje (39,5 përqind) nga 6,700 njerëz që vdiqën nga problemet e zemrës.

Temperaturat e larta mund të shkaktojnë një efekt “ishulli i nxehtë urban” nëse nuk ka hapësirë ​​të mjaftueshme të gjelbër në qytete. Kjo ndodh kur asfalti, hekuri dhe betoni thithin dhe ruajnë nxehtësinë. Temperaturat në rrethana të tilla bëhen jashtëzakonisht të larta.

Është konstatuar se ky problem është më i theksuar në jug dhe lindje të Evropës. Temperatura e Kontinentit të Vjetër në vitin 2015 ishte mesatarisht 1.5 gradë më e lartë. Në qytetin rumun të Cluj-Napoca, mbulimi i pemëve të të cilit është vetëm shtatë për qind, temperatura ishte shtatë gradë më e lartë se zona përreth.

Sipas të dhënave të Kombeve të Bashkuara, 2.5 miliardë njerëz duhet të jetojnë në qytete deri në vitin 2050. Efekti i “ishullit urban urban” do të jetë edhe më i theksuar për shkak të përdorimit të lëndëve djegëse fosile.

Londra dhe Barcelona janë ndër qytetet që synojnë të kenë 30% të zonës së tyre urbane të mbuluar me pemë. Siç shkruan gazeta Energy and Buildings, një tjetër metodë për të luftuar efektin e përmendur është edhe gjelbërimi i çatisë së ndërtesave. Përveç kësaj, sugjerohet përdorimi i ngjyrave që do të reflektojnë më shumë dritë.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 5 Korrik, 2024 20:00