Yndyra juaj mund të digjet vet

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 8 Korrik, 2024 16:58

Yndyra juaj mund të digjet vet

Rënia në peshë mund të jetë e ndërlikuar, por shkencëtarët mund të kenë gjetur më në fund një mënyrë për të ndihmuar: një kod mashtrimi për djegien e kalorive pa u ushtruar ose pa ndryshuar dietën tuaj. Dhe gjithçka varet nga një mekanizëm i djegies së yndyrës që tashmë keni në trupin tuaj të njohur si ‘dhjami bezhë’.

Sigurisht, stërvitja dhe dieta janë ende dy nga faktorët më të rëndësishëm. Por një ekip studiuesish në UC San Francisko në SHBA kanë zbuluar një mënyrë për t’i kthyer qelizat e zakonshme të yndyrës së bardhë në qeliza dhjamore ngjyrë bezhë.

Ndërsa këto tingëllojnë si dy anët e së njëjtës monedhë, ka një ndryshim. Shumë gjitarë, përfshirë njerëzit, kanë tri lloje qelizash yndyrore: të bardha, kafe dhe bezhë. Qelizat e bardha ruajnë kalori për energji, qelizat e yndyrës kafe djegin energji për të çliruar nxehtësinë dhe ato ngjyrë bezhë kombinojnë të dyja detyrat.

Duke kaluar nga e bardha në ngjyrë bezhë, trupi në mënyrë efektive mund të djegë qelizat yndyrore në mënyrë natyrale pa ndihmë.

Ndërsa zbulimi bazohet në testet në minj, ai mund të çojë në zhvillimin e një klase të re ilaçesh për rënie në peshë dhe madje të shpjegojë pse provat klinike të terapive të lidhura nuk kanë qenë të suksesshme.

Studiuesit kanë besuar prej kohësh se krijimi i yndyrës ngjyrë bezhë kërkon fillimin nga qelizat burimore. Studimi i ri, i cili u botua në Journal of Clinical Investigation, tregoi se qelizat e zakonshme të yndyrës së bardhë mund të kalojnë në yndyrë ngjyrë bezhë vetëm duke kufizuar prodhimin e një proteine ​​të caktuar të njohur si KLF-15.

“Shumë njerëz menduan se kjo nuk ishte e realizueshme,” tha Brian Feldman, profesor në Endokrinologjinë Pediatrike në Universitetin e Kalifornisë dhe autor i lartë i studimit. “Ne treguam jo vetëm se kjo qasje funksionon për t’i kthyer këto qeliza të bardha yndyrore në ngjyrë bezhë, por gjithashtu se pengesa për ta bërë këtë nuk është aq e lartë sa mendonim.”

KLF-15 luan një rol në metabolizmin dhe funksionin e qelizave yndyrore. Feldman dhe ekipi i tij hulumtuan se si funksionon proteina te minjtë, të cilët ruajnë yndyrën kafe gjatë gjithë jetës së tyre. Ata zbuluan se KLF-15 ishte shumë më pak i bollshëm në qelizat e bardha të yndyrës sesa në qelizat dhjamore kafe ose bezhë.

Ekipi edukoi minjtë me qeliza të bardha yndyrore të cilëve u mungonte KLF-15 dhe zbuloi se këta minj i shndërruan qelizat nga e bardha në ngjyrë bezhë. Jo vetëm që mund ta bënin atë ndërrim, por pa proteinën cilësimi i paracaktuar u bë bezhë.

Pra, pse KLF-15 e ka këtë efekt? Duke përdorur qelizat e kultivuara të yndyrës njerëzore, ekipi zbuloi se proteina kontrollon bollëkun e një receptori të quajtur Adrb1, i cili ndihmon në ruajtjen e ekuilibrave natyrorë të energjisë.

Hulumtimet e mëparshme përdorën ilaçe për të synuar receptorin e ngjashëm Adrb3 te minjtë. Kjo bëri që minjtë të humbnin peshë, por provat njerëzore patën rezultate zhgënjyese.

Sipas ekipit, një ilaç që synon receptorin Adrb1 ka shumë më tepër gjasa të funksionojë dhe mund të ketë përparësi ndaj ilaçeve aktuale për humbjen e peshës. Kryesisht, mund të kufizojë numrin e efekteve anësore dhe mund të ketë efekte më të gjata.

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 8 Korrik, 2024 16:58