E vini re këtë në telefonin tuaj? Ju mund të jeni hakuar

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 9 Korrik, 2024 20:03

E vini re këtë në telefonin tuaj? Ju mund të jeni hakuar

Funksionimi i ngadaltë i pajisjes është zakonisht shenja e parë që diçka nuk është në rregull dhe se dikush mund të ketë “hyrë fshehurazi” pa u vënë re. “Alarme” të tjera përfshijnë shkarkimin e baterisë shumë shpejt dhe aplikacionet që nuk funksionojnë siç duhet.

Simptomat e përmendura janë ato që zakonisht tregojnë se telefoni mund të hakerohet dhe sulmet zakonisht kryhen përmes instalimit të fshehur të malware. Softueri i këtij lloji arrin në smartphone nëpërmjet internetit ose nëpërmjet një lidhjeje kabllore me një kompjuter tjetër. Për shembull, kjo mund të ndodhë kur e çoni telefonin në një qendër shërbimi të paregjistruar për riparim.

Në fillim, telefoni mund të mos tregojë shenja se është hakuar dhe i vetmi tregues do të jenë njoftimet në aplikacione dhe rrjete sociale.

Megjithatë, më vonë vetë telefoni do të fillojë të japë sinjale se është “shkelur”. Në punën e tij do të fillojnë ndërprerjet ose do të shfaqen disa probleme të tjera.

Si të mbroheni? Prodhuesit rekomandojnë instalimin e aplikacioneve të shkarkuara vetëm nga burime të sigurta dhe shmangien e lidhjes me kompjuterë të panjohur.

Nëse dyshoni se smartphone juaj tashmë është hakuar, ekspertët këshillojnë të kontaktoni shërbimin e klientit të prodhuesit ose shitësit të pajisjes. Ai do të shpjegojë se ku mund të ekzekutoni diagnostikimin në telefonin tuaj dhe të heqni qafe dyshimet tuaja nëse jeni hakuar.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 9 Korrik, 2024 20:03