Një ushqim që mund të jetë në gjendje të parandalojë shfaqjen e sëmundjes së Parkinsonit

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 12 Gusht, 2024 16:15

Një ushqim që mund të jetë në gjendje të parandalojë shfaqjen e sëmundjes së Parkinsonit

Shkencëtarët thonë se “Ecklonia cava”, një alga deti kafe, mund të jetë në gjendje të mbrojë njerëzit nga çrregullimi neurodegjenerativ në rritje më të shpejtë në botë – sëmundja e Parkinsonit.

Sëmundja e Parkinsonit, nga e cila vuante edhe boksieri i famshëm Muhamed Ali, shkaktohet nga humbja e neuroneve që prodhojnë dopaminën, një neurotransmetues i përfshirë në kontrollin e lëvizjeve dhe të menduarit. Nuk ka shërim për këtë sëmundje dhe shkencëtarët japonezë tani konfirmojnë se polifenolet në alga deti kafe mund të ndihmojnë në parandalimin e kësaj sëmundjeje.

Shkencëtarët kryen dy lloje të testeve të funksionit motorik te minjtë që vuanin nga sëmundja e Parkinsonit. Minjtë u ushqyen nga goja me antioksidantë çdo ditë për një javë dhe më pas iu dha rotenone, një përbërës natyral që gjendet në rrënjët e disa bimëve.

Antioksidantët në alga deti kafe mund të zvogëlojnë dëmtimin e neuroneve

Rezultatet e publikuara në revistën “Nutrients” treguan se funksioni motorik, i cili u dobësua nga rotenoni, u rikthye pas konsumimit të algave. Profesor Akiko Kojima Yuasa , i cili udhëhoqi këtë hulumtim, thotë se ka pasur një përmirësim në funksionet motorike të zorrëve dhe strukturën e rreshtimit të zorrës së trashë – ind i veçantë që mbulon zorrën e trashë.

“Ky studim sugjeron se antioksidantët në alga deti kafe mund të zvogëlojnë dëmtimin e neuroneve. Shpresojmë që “Ecklonia cava” të jetë një përbërës efektiv në parandalimin e sëmundjes së Parkinsonit”, tha profesori Yuasa nga Universiteti Metropolitan Osaka .

Ndryshe, algat konsiderohen si një “superushqim” sepse kanë shumë efekte pozitive në shëndetin e njeriut. Së pari, ato janë burim i fenilalaninës, përshpejtojnë metabolizmin dhe eliminojnë më shpejt toksinat nga trupi. Së dyti ata kishin fuqinë të ngopeshin kur vinin në kontakt me ujin në trup. Së treti, ato përmbajnë vitamina A, B1, B2, C, D, E dhe K, kalium, hekur, fibra dhe kalcium (deri në 10 herë më shumë se qumështi). Algat kanë veti antivirale dhe anti-inflamatore që ndihmojnë në forcimin e sistemit imunitar, dhe algat spirulina dhe chlorella konsiderohen si më ushqyeset.

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 12 Gusht, 2024 16:15